OBELEŽILI SMO SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ #WDoR2017

Datum objave: 18.11.2017

Letošnji osrednji dogodek Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč je letos potekal v Ljubljani, kjer smo hkrati obeležili tudi 10. obletnico Zavoda Varna pot.


Svetovni dan so obeležili po številnih državah in mestih po vsem svetu z osnovnimciljem: »Zmanjšajmo število mrtvih in hudo poškodovanih za 50% do leta 2020.«V Sloveniji smo obeležitev poklonili življenju, saj tako za svojce umrlih, poškodovane ter njihove bližnje velja, da si morajo na poti, ki vsakodnevno prihaja, poiskati novo pot in nov smisel življenja.


Osrednji dogodek se je odvil v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani, v soboto 18. novembra 2017, s pričetkom ob 17.uri.


Pred pričetkom programa je pred Mestno hišo najprej sledil javni podpis za prizadevanje ciljem Zaveze »DecadeofAction 2020«, za 50 % zmanjšanje umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah do leta 2020 ter Vizije nič.

Zbiranje podpisov je najprej potekalo skozi celotni dan na Stritarjevi ulici v Ljubljani, kjer smo ji zbrali več kot 250.
Svoj podpis pa so pred vstopom v Mestno hišo namenili tudi župan Mestne občine Ljubljana, g. Zoran Jankovič, predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, Evropska komisarka za promet, mag. Violeta Bulc, predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, g. JeannotMersch, minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, direktor Agencije RS za varnost prometa, mag. Igor Velov, predsednik EuroRAPFerry Smith, ustanovni član iRAP in bivši predsednik John Dawson, predsednik Zavoda Varna pot, Robert Štaba in vodja Sektorja prometne policije, Ivan Kapun


Vse prisotne je ob začetku nagovoril predsednik Zavoda Varna pot, Robert Štaba. Poudaril je, da se je najtežje spremeniti, ubrati drugo pot. "Vsi skupaj spreminjamo svet. Ko smo soočeni z ovirami na naši poti in moramo začeti znova, postanemo kot ježi. Polni ostrih bodic, jezni, ljudi odrivamo od sebe. Zavod Varna pot odstrani te bodice in nam dopusti, da se lahko objamemo."


Cenjene goste je na prireditvi pozdravil gostitelj, župan Mestne občine Ljubljana, in dobitnik priznanja FEVR, Zoran Janković, ki obeležitev ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč gosti že enajstič. V svojem nagovoru je izrazil željo, da bi Ljubljana postala prvo slovensko mesto z NIČ žrtvami prometnih nesreč. Zaščititi moramo tiste najbolj ranljive, nobena sredstva niso prevelika za zaščito nedolžnih življenj.


V programu mednarodnih in domačih gostov je bil osrednji govornik prireditve predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez, ki je izrazil hvaležnost Zavodu varna pot za 10 let opravljanja te plemenite naloge, z željo, da bi se ta človečnost in pripravljenost pomagati prenesla tudi na druga področja naše družbe.Sporočilnost po svetu je izrazili še Jeannot Mersch, predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, ki je bil, kot je sam dejal, v Sloveniji dvakrat, tokrat tretjič. Ne prvič in drugič, pa tudi tretjič ni razumel veliko slovensko. A kljub temu čuti ljubezen in to je tisto, kar šteje.Evropska komisarka za promet, mag. Violeta Bulc je dejala, da si ne želi samo majhnega zmanjševanja števila prometnih nesreč. Kar bomo dosegli samo, če bomo delovali kot sistem in opozarjali drug drugega na šibke člene, le tako bomo zmagali in dosegli Vizijo 0.

Smisel življenja tudi po težki izgubi najdražjih ali hudi poškodbi so predstavili mladi moderatorji Zavoda Varna pot. Neja, Dario in Kaja so prebrali svoja sporočila, svoj poklon življenju.

Dogodek je bil obarvan s pesmimi nove pesniške zbirke Brede Marije Kovše, Opus obstoja, Brezkončna zgodba.

V čustvenem sozvočju pa sta se prisotnim in predvsem svoji babici, Bredi, s pesmimi Can you feel the love tonight; Nothing's gonna change my love ter In your eyes poklonila mlada umetnika Alen in Vita Kovše.

Otroci vrtca Pod gradom so dogodek popestrili s pesmico Ta pikapolonica, ki je naslovna pesem lutkovne predstave: »S Pikapoko na pot, da ne bo nezgod.«, ki jo po šolah in vrtcih igrajo moderatorji Zavoda Varna pot in, ki sta jo posebej za ta namen ustvarili vzgojiteljci Neda Cuder in Eva Keber.

Svoje življenjske zgodbe, zaznamovane s prometno nesrečo, pa so v poklon življenju delili Neja, Dario in Kaja.Poleg kulturno-umetniškega programa, so navzoče nagovorili tudi prejemniki nagrad, pohval in zahval,
• akad. Marko Marijan Mušič,
• John Dawson, ustanovni član iRAP-a, Ferry Smith, predsednik EuroRAP-a, ki je povedal, da vsi ljudje delamo napake, naša dolžnost pa je, da bodo ceste take, da bodo te napake odpuščene.
• dr. Maja Makovec Brenčič, Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je dejala, da se bo zavzemala, da mladi ne bodo sedli za volan pod vplivom alkohola.
• dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo je povedal, da se je za življenje in varnost v prometu potrebno boriti, vsak dan, nenehoma vsi skupaj. S skupnimi močni smo naredili korak naprej. Zavod Varna pot pa predstavlja spodbudo, ki je potrebna, da se te korake tudi naredi.
Priznanje Zavoda Varna pot pa sta dan prej na domu prejela Marjana in Lojze Kračun.


Ob koncu programa pa so učenci 7. Razreda Osnovne šole Rodica podarili bonsaje, kot simbol življenja in iskanja novega upanja.Naj zaključimo z besedami Župana Mestne občine Ljubljana, ki je v svoji čestitki Zavodu Varna pot dejal: “Zavod Varna pot ostane tudi brez žrev prometnih nesreč, je v naših dušah, naših srcih. Hvala za 10 let!”Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč so podprli:

Galerija

5 / 13

Prevedi:

Get Adobe Flash player

© Zavod Varna pot, 2012.
Vse pravice pridržane.
T 05 995 50 22, E info@varna-pot.si
W www.varna-pot.si
Postanite naš simpatizer na Facebooku.
Pridružite se nam in bodite obveščeni o akcijah
in zadnjih dogodkih.
Facebook.com/varna_pot

E - novice

Vaša prijava na e-novice je uspešna.

Za potrditev vaše pošte smo vam poslali e-sporočilo.